Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2011 00:10 - Младите четат
Автор: thestoryteller Категория: Изкуство   
Прочетен: 3788 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 11.09.2011 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Медиите тръбят: Младото поколение не чете!

Да, ама не. Омръзна ми от скандални заглавия, гръмки предупреждения и обвинения към моите връстници, децата на прехода. Не твърдя, че сме най-идеалните или най-образованите, но все още знаем какво е това книга и дори я отваряме от време на време. Не сме откърмени с класиците и на повечето от нас е тежко да четат задължителните книги в училище (главно защото имат етикета "задължителни", а не защото са скучни), ала все пак и за нас има място в книжарниците или на пл. Славейков.
В този въвеждащ пост искам да обърна внимание на всички ви, че младежите имат определен вкус към литературата и той е изключително разнообразен. С вас искам да споделя опита си, както и този на моите приятели с класическата и съвременната литература. Ще ви запозная с разбиранията на младите хора, които предпочитат фентъзито пред всеки друг жанр, с поривите на децата, отраснали с "Хари Потър", с въображението на мускетарите на приключенския роман и дамите, обвързани с любовната поезия.

Внимание: Разказът ми може да се окаже с неочакван край!


image



Гласувай:
6



1. luxporto - Напълно съм съгласна. В нашето п...
11.09.2011 00:39
Напълно съм съгласна. В нашето поколение, на съвременните хлапета, има много и много четящи, знаещи и можещи хора. Както във всяко време, апропо. :) А, тия етикети които хората слагат, ще бъдат опровергани. (виз-нечетящи, мързеливи, апатични и пр.) Или поне така се надявам. Поздрави и успех!
цитирай
2. protogenes - Така си е. Както има и нечетящи, така ...
11.09.2011 00:59
Така си е. Както има и нечетящи, така има и четящи. Това със заклеймяването е доста нормална реакция на предишното поколение тип "абе едно време какво беше...". Не го казвам с обиден тон, междудругото. Аз самият едва ли не отраснах в кварталния клон на Столичната.
цитирай
3. thestoryteller - В интерес на истината аз самата з...
11.09.2011 01:08
В интерес на истината аз самата забелязвам, че вече хората от моя набор - 90, тръгват да си правят изводи за хора от набор 94, че били нечетящи, тъпи и т.н. В историята се вижда, че всяко поколение мисли това след него за по-глупаво и необразовано. Може би в това има малко истина, но искрено се надявам да не е така.
цитирай
4. luxporto - Може би, тази догма е по-скоро не...
11.09.2011 01:11
Може би, тази догма е по-скоро нечетящи в смисъл на хартиен носител, защото каквото и да си говорим всичко вече е в нета. Добрите стари книга са важни, но на нас живота ни е в мрежата. Която пък е тъмна Индия за много хора и се смята за нещо маловажно и глупаво.
цитирай
5. thestoryteller - В нета има страшно много книги. На ...
11.09.2011 01:32
В нета има страшно много книги. На мен лично ми е трудно да чета толкова дълго време от компютър и затова предпочитам хартиения носител, но според мен тези етикетчета идват главно от разликите във вкусовете на поколенията. Преди Достоевски е бил хит, а сега Толкин е много по-актуален сред младежта.
цитирай
6. cefulesteven - Зарадва ме това, което прочетох. ...
11.09.2011 09:24
Зарадва ме това, което прочетох. Личи, че реакцията е искрена. Иначе, според едно социологическо проучване 29% от българите на четат художествена литература. Не докосват даже книга. Но в нея не става въпрос, само за най-младите. Освен това, тези млади, които доброволно се осакатяват, лишавайки се от много ценности и мислят, че така е по-добре, за живота, който ги очаква. Тоест, тези, които пренебрегват книгата и наследството на интелекта. За тяхната настройка основна вина носи моето поколение, около четиридесет годишните. Спомням си, преди години как се зъбех и воювах из обществените дискусии из форумите, когато уж интелигентни хора, бълваха внушения угодни на политическата и социална кониктюра, че ученето не е направило никого щастлив, че четенето е само за избрани или безделници, че душевните необходимости са каприз и т.н. и т.н. Там е работата, че тези инфантили си вярват, такива са и в живота. Те не са младите, но понеже са ужасно агресивни, поведението им се е отразило и върху следващите поколения. Истинско щастие е, че духа си е дух, постинга ти го доказва.

Поздрави.
цитирай
7. vladoangelov - ...
11.09.2011 14:37
Ти четеш. Приятелите ти четат. Хората около теб четат. Мнозинството, обаче, не четат. Пък и да четат, не разбират. И то не защото са млади, а защото са глупави. Така е не само в нашето поколение, а в което и да е. Индивидуалности и тълпа. Та няма лошо да показваш, че има умни млади хора, но да твърдиш, че младите хора изобщо четат, е някак нелепо.
цитирай
8. cefulesteven - Освен не обвиняваните от средното ...
11.09.2011 16:06
Освен не обвиняваните от средното поколение млади гласуваха унизителния данък четене. 20% ДДС над книгата. При такъв налог в България, все едно хвърлиха стотици издания в огъня "451 по Фаренхайд" в действие. Направиха го хора на средна и надскачащи средната възраст. Направиха го от омраза към стремящите се към интелектуалните богатства, защото сами са библиофоби, а и съзнаващи, че са душевно осакатени и им се струва безсрамие, "простия народ" да чете. Според представите им "простия народ"трябва само да работи, да хленчи, да страда, да гледа като братче на Гаврош витрините на моловете и да въздиша по начина им на живот. Не младите, те са библиофобите.
цитирай
9. valena - Има четящи млади хора
11.09.2011 16:35
Съгласна съм с теб. Не може да се поставят всички под общ знаменател. Моите дъщери четат много и стигат до електронните книги заради невъзможността често да купуват хартиени, макар че понякога си позволяват и това. Познавам и други млади хора, които четат. Освен споменатото обвинение, че младите не четат, не одобрявам и окачествяването на младото поколение като невъзпитано. От известно време се радвам да виждам все повече млади хора, които ме впечатляват както с добро възпитание, така и с позитивен поглед към света. Дано се превърнат в болшинство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thestoryteller
Категория: Изкуство
Прочетен: 21194
Постинги: 3
Коментари: 10
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031