Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2014 19:50 - Времето на този грохнал свят
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1594 Коментари: 3 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Автор : иеромонах Димитрий (Першин)

image

Времето на този грохнал свят окончателно ще овехтее когато, по думите на Спасителя, оскъдее любовта…

Никакви космически катаклизми и социални сътресения, войни и епидемии не са съпоставими по кошмарност с тази тиха предсмъртна диагноза: любовта ще оскъдее…Хората ще се отчуждят, даже най-близките; ще си станат вътрешно съвсем чужди и чужди един на друг. Брат ще предава брата си, приятелят ще предава приятеля, управниците – своя народ, народът – своите чиновници, всеки – всекиго, защото любовта вече я няма…

Хората ще престанат да бъдат човеци, ще поискат във всичко да видят единствено собствената си велика сянка; ще са готови да заподозрат всички във всичко; няма да считат никого достоен за помощ и съжаление, състрадание и любов. Ща спрат да общуват, ще се затворят в своите обиди и коварство, ще кроят планове за сладка мъст, ще плетат безкрайни долни интриги, ще сеят драконови зъби на чуждата нива, забравяйки, че Земята е една за всички и каквото посееш, това и ще пожънеш.

Ще оскъдее любовта и няма да има кого да обвиним, защото любовта е наша задача – не на някой друг, а именно наша, моя, твоя. Не можем да изискваме любов. Любов може само да се дава, да се споделя, да се завива, защитава, опазва, съхранява, да се оставя в ръцете на Божия промисъл. И накрая, само чрез любовта може да се живее, вдъхвайки с пълни гърди неземните ветрове на Божието царство. Но ще настъпи времето на непоносим задух, несъвместяващ този огнен вятър на Любовта. И тогава ще настъпи краят, защото Бог ще влезе в тази микроскопична вселена от другата страна на времето, за да спаси онези, които все пак са намерили сили да обичат. Нашият свят няма да бъде погубен от антихриста. Ние самите ще допуснем антихриста в своите сърца. Когато този персонаж пропълзи в душите ни, ние ще го сметнем за свой – уважаващ ни, оценяващ нашите непризнати достойнства, даващ ни могъщество и справедливост, ред и чистота.

Любовта ще оскъдее… Това не е присъда, това е перспектива, открита от взора на Този, от Когото е сътворен този свят и хората в него с техните пътища и кръстопътища. В частност, това означава, че самата дума любов ще изгуби смисъла си, ще премине в класа на животинските инстинкти или благотворителните мероприятия. Но това, което се е опитвал да ни каже Андрей Рубльов със своите икони, няма да се обяснява вече с тази дума.

Ще ни остане само свободата да избираме противозачатъчните средства или виртуално-благотворителните портфейли, но ще изчезне изборът между земята и Небето заради отсъствието на последното в координатната система на ценностите. Хората ще станат плоски отвътре, двуизмерни като паразитни червеи, съхранили само тези функции на организма, които позволяват да употребяват, усвояват и отделят. Обемът на душата ще се превърне в опасен рудимент, признак за политическа некоректност и нетолерантност, непредсказуемост и нестабилност.

Любовта ще оскъдее и светът ще се срине. Какво ни остава: да повтаряме и повтаряме след апостола на любовта неговите думи на последна надежда, последните думи на последната книга на Библията – Апокалипсиса: Ей, гряди, Господи Иисусе! Та нали Твоята любов – това е Твоят кръст, на който Ти бе разпнат заради нас? И тя не ще угасне нито в този живот, нито във вечността. И единственото, което можем да направим, е да се съединим с тази любов, както прилепват извадените за здраве и за упокой частици към Агнеца на Евхаристията в нейния богослужебен край.

                                                                                       www.pravmir.ru

                                             Превод: Презвитера Жанета Дановска

                                                     източник: http://www.pravoslavie.bg







Гласувай:
12



1. donchevav - "Да оскъднее". . . Из...
23.10.2014 20:50
"Да оскъднее"...Изумително точна дума! И катастрофична по смисъл. "Да оскъднее любовта!" Да, това би бил краят на света...и обратното броене май вече е почнало...Под всяка дума от този изключителен текст бих могла да се подпиша...за съжаление. Поздрави!
цитирай
2. hloris - Споделям всяка казана думичка от текста....
24.10.2014 09:10
за съжаление това е самата истина....
цитирай
3. ivoki - С БЛАГОДАРНОСТ !
24.10.2014 14:12
Когато оскъдее любовта
ще срутят бреговете си реките.
Ще помътнее тяхната вода.
А птиците ще падат, без да литнат.
Ще почернее златната гора
Листата ще извият окарини.
на извора изпели песента.
И облаците сухи ще отминат.

Когато оскъдее любовта
животът ще отрови всяка клетка.
Сърцата ще се блъскат из гръдта
убивани от празна мимолетност.
Баирите ще скършат рамена.
Земята ще напука жадни устни.
Смъртта ще дойде в сянка на жена.
И в този миг духът ще ни напусне.

24.10.2014 г., 1.28 ч. Дела Раи
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3811559
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930